Кабмін змінив процедуру реєстрації нерухомості: запроваджується верифікація покупців та фіксація ціни

Кабінет Міністрів затвердив зміни у процедурі реєстрації нерухомого майна, які передбачають такі нововведення, як верифікація особи покупця та фіксація ціни об’єкта у Державному реєстрі речових прав. Рішення було прийнято на засіданні Кабміну 24 листопада.

“Кабінет Міністрів України затвердив розроблене Мін’юстом постанову про покращення якості адміністративних послуг, зокрема онлайн, та вдосконалення процедури реєстрації прав на нерухоме майно”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у Мін’юсті, зміни викликані необхідністю перевірки набувачів права на нерухоме майно при проведенні державної реєстрації.

“Як держава, так і споживачі адміністративних послуг зацікавлені у належній верифікації осіб, які звертаються для проведення реєстраційних дій. Отже, виникла необхідність внесення змін до Порядку ведення Державного реєстру прав на нерухоме майно (ДРРП) з метою забезпечення ефективності механізмів перевірки суб’єктів речового права при проведенні державної реєстрації прав на нерухоме майно”, – повідомив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Сергій Орлов.

Відомості про верифіковану особу покупця будуть вноситися до Реєстру автоматично.

Крім того, тепер при реєстрації права на нерухомість у Реєстрі також буде вказуватися ціна об’єкта.

“Серед інших основних змін: відображення у ДРРП ціни нерухомого майна, встановленої у договорі (у разі набуття права власності на нерухоме майно за винагороду). Якщо за договором набувається право власності на кілька земельних ділянок та/або об’єктів будівництва – відомості про ціну кожного з таких об’єктів вносяться до ДРРП відповідно до визначених у такому договорі цін кожного з об’єктів”, - пояснюють у Мін’юсті.

Також зміни передбачають не застосування норми про обов’язкову наявність відомостей про технічну інвентаризацію, якщо державна реєстрація нерухомості була проведена до 1 січня 2013 року.

Нові Старіші