З 1 січня зміняться умови продажу та купівлі квартир

Після Нового року почнуть діяти нові правила оподаткування операцій з нерухомістю

Згідно із законом про внесення змін до Податкового кодексу України, з 1 січня 2022 року набудуть чинності нові правила оподаткування операцій з нерухомістю. Що чекає продавців будинків та квартир у новому році, пише «Апостроф».

Податки з продажу нерухомості

Спочатку розберемося, як зараз оподатковуються угоди з нерухомістю.

Якщо платник податків уперше за рік продав об’єкт житлової нерухомості, він звільняється від сплати ПДФО. Водночас покупець та продавець зобов’язані сплатити по 1% від ціни об’єкта, зазначеної у договорі купівлі-продажу, до Пенсійного фонду та державного мита.

З другої та всіх наступних угод продавець повинен сплатити ПДФО у розмірі 5% та по 1% до Пенсійного фонду та державного мита.

Якщо платник податків реалізує житло, яке він придбав менше ніж 3 роки тому, він також повинен заплатити 5% суми угоди. Винятком є майно, отримане у спадок.

Продаж комерційної нерухомості, до якої належать офісні приміщення, паркомісця та апартаменти, оподатковується за ставкою 5% навіть при першій продажі за рік.

Також з доходів, які оподатковуються ПДФО за ставкою вище нульової, стягується військовий збір у розмірі 1,5%.

Що зміниться для продавців нерухомості у 2022 році

З прибутку, отриманого від продажу третіх та наступних об’єктів житлової нерухомості протягом року, продавець тепер повинен сплатити не 5%, а 18%.

Друга продажа житла за рік досі оподатковується за ставкою 5%, а перша – звільняється від оподаткування.

Також ставка 18% застосовується при другій та кожній наступній продажі комерційної нерухомості за рік та першій та кожній наступній продажі житла, яке перебуває у володінні продавця менше трьох років. Останнє досі не стосується нерухомості, успадкованої.

Слід зазначити, що оподатковується саме прибуток, тобто різниця між сумою, отриманою від покупця, та сумою, витраченою на придбання житла.'

Нові Старіші