Договір дарування в Україні. Тонкощі оформлення

Нерухомість не лише продають, а й дарують. Ви можете подарувати квартиру, будинок, ділянку та будь-яке інше майно. Для цього використовується договір дарування. У статті ми намагатимемося розповісти вам всю важливу та актуальну інформацію про договір дарування в Україні. Хто та які сплачує податки, яка ціна оформлення та які настають правові наслідки від договору дарування.

Ми розповімо все, що потрібно знати, щоб подарувати квартиру.

Яка різниця між договором дарування та купівлею-продажем нерухомості. Як правильно оформити договір, які «мінуси» має договір дарування і в якому разі його можуть визнати недійсним – усі ці та багато інших питань детально розберемо у статті.
На підставі статті 717 Цивільного кодексу України:

Договір дарування – це передача права власності від дарувальника до людини, що обдаровується, на безоплатній основі – безкоштовно. Передача права власності можлива зараз - відразу, або в майбутньому з умовами настання подарунка. У будь-якому випадку дарувальник зобов'язується передати майно обдаровуваному безкоштовно, нічого не чекаючи натомість.

Форма договору дарування має бути письмова з обов'язковим нотаріальним посвідченням.

Відмінності договору дарування від договору купівлі-продажу

Дар передається безкоштовно. При продажу об'єкта нерухомості покупець платить гроші продавцю, а дарувальник не має права вимагати від будь-якої компенсації, що обдаровується, за подарунок.

Дарувальник може вимагати анулювати договір дарування, якщо обдарований вчинив злочин проти нього чи членів його сім'ї, погрожував або шантажував його, змушуючи підписати свідомо невигідний договір, а також на підставі того, що був ошуканий або введений в оману щодо юридичних наслідків цієї угоди, а також з інших причин. При угоді купівлі-продажу підстав для розірвання договору набагато менше, причому немає мотивів для розірвання (гроші за продану нерухомість колишній власник уже отримав).

Термін позовної давності, протягом якого можна звернутися до суду для розірвання договору дарування, дорівнює 1 року (для угоди купівлі-продажу 3 роки).

Якщо нерухомість була подарована одному з подружжя у шлюбі, то другий чоловік не може на неї претендувати. Якщо ж нерухомість куплена одним із подружжя у шлюбі, то вона вважається загальною спільною власністю і у разі розлучення підлягає поділу.

Дарувальник має право подарувати свою частку у власності на нерухомість без попередження про це інших власників. Продати свою частку без письмового повідомлення решти власників не можна. Вони мають переважне право купувати.

Подарувати нерухомість, що належить неповнолітньому, не можна. Її можна продати, попередньо отримавши дозвіл органів опіки та піклування.

Навіщо оформлюють договір дарування

Найчастіше договір дарування є прихованим договором купівлі-продажу. Це робиться для того, щоб:

Обійти процедуру реалізації права переважної покупки;

Уникнути режиму спільної власності при даруванні одному з подружжя.

Право пріоритетної покупки

Наприклад, при продажу кімнати в комунальній квартирі або частки в квартирі, згідно із законом, решта власників даної квартири має право переважної покупки при такій угоді.

Тобто перед тим, як продавати частку, її власник повинен письмово повідомити кожного співвласника даної квартири про свій намір із зазначенням вартості. Якщо протягом місяця ніхто з них не захоче купувати, лише в такому разі можна продати іншим покупцям.

Оформляючи дарування своєї частки замість купівлі-продажу, можна обійти цю процедуру. Це не зовсім законно та юридично правильно, але такі угоди іноді мають місце. Слід зауважити, що якщо обдарований і дарувальник не є родичами першого ступеня спорідненості, то обдарований має сплатити податок на дохід у розмірі 5% і військовий збір 1,5%.

Спільна власність

Розглянемо ще один приклад. Чоловік та дружина проживають у зареєстрованому шлюбі. Чоловік купує квартиру за власний кошт і не хоче ділити її з дружиною у разі можливого розлучення в майбутньому. Є два варіанти - договір дарування, або купівля-продаж.

При оформленні договору купівлі-продажу квартири, наприклад, на чоловіка, вона вважатиметься спільною сумісною власністю чоловіка та дружини. Вона придбана у шлюбі, тому під час розлучення підлягає розділу.

Якщо ж квартира подарована чоловікові, то вона вважатиметься його особистою власністю і при розлученні поділу не підлягає.

Що таке договір дарування з додатковою умовою

Договір дарування завжди безоплатний, тобто не передбачає передачі будь-якої винагороди від обдаровуваного до дарувальника. Але до договору дарування можна включити умову про обов'язок виконати певні дії щодо третьої особи.

Умова в цьому

Наприклад, у договорі дарування квартири ви вказуєте, що в ній проживатиме ваш родич і його не можна виселити. Або уклавши договір дарування на ділянку землі під забудову житлового будинку, ви передбачаєте, що ваш сусід може користуватися якоюсь його частиною для паркування свого автомобіля.

Умова у майбутньому

Іноді укладають договір дарування із зобов'язанням передати майно у майбутньому. Тобто, наприклад, ви вказуєте у договорі, що зобов'язуєтесь подарувати свою квартиру через якийсь час або приурочити подарунок до якоїсь конкретної події. У цьому випадку потрібно точно вказати термін або чітко визначити обставину, у зв'язку з якою буде передано подарунок.

Це може бути весілля, отримання атестату чи диплома про закінчення навчального закладу, захист дисертації чи досягнення повноліття. Однак при настанні обумовленої події дарувальник має право відмовитися від виконання умов договору. Це можна зробити лише в тому випадку, якщо його майновий стан та матеріальне становище значно погіршаться на момент, зазначений у договорі.

У разі настання дати або обумовленої обставини за договором дарування з обов'язком передати дар у майбутньому, той, хто обдаровує, має право вимагати від дарувальника передачі подарунка або відшкодування його вартості. За незгоди дарувальника передати майно, обдарований може подати до суду.

Договір дарування після смерті

Якщо до настання дати або відкладної обставини, визначеної договором дарування з обов'язком передати дар у майбутньому, дарувальник або помре, що обдаровується, договір дарування вважатиметься недійсним.

Наприклад, дідусь дарує свою квартиру онукові, але як додаткова умова вказує, що дар перейде до нього в день весілля або реєстрації шлюбу. Минає якийсь час, онук не одружується, а дідусь раптово вмирає. У цьому випадку договір дарування вважатиметься недійсним, а квартира дідуся через 6 місяців дістанеться спадкоємцям.

Як подарувати частину квартири

Порядок оформлення в дар частини квартири залежить від форми власності. Квартира може перебувати у спільній частковій власності, коли визначено частку кожного власника та у спільній сумісній власності, коли ці частки не визначені. Як подарувати у кожному конкретному випадку:

Якщо нерухомість знаходиться у спільній частковій власності (кожен власник володіє певною частиною), то можна подарувати свою частину без згоди інших власників.

Якщо загальна власність є спільною (частки власників не визначено), то для укладання договору дарування необхідно отримати згоду решти власників.

Якщо квартира або її частина є спільною сумісною власністю подружжя, то один з них може подарувати свою частину лише за наявності письмової згоди другого подружжя.

Коли не можна оформити дарування

Бувають випадки, коли власник нерухомості чи один із його співвласників — неповнолітній. До досягнення 18-річного віку дитина самостійно не може розпоряджатися нерухомістю, за неї це роблять батьки чи опікуни.

Проте, згідно зі статтею 720 Цивільного кодексу України, батькам, усиновлювачам чи опікунам заборонено дарувати майно, що належить дітям. Отже, не можуть оформити дарування діти віком до 18 років.

Як подарувати квартиру з прописаними в ній людьми

Буває, що у квартирі, яку дарують, крім власника, прописані сторонні люди. Ця обставина не впливає на укладання договору дарування. Однак, все, що буде надалі відбуватися з цими людьми, потрібно відобразити у договорі.

За обопільною згодою сторін можна записати в договорі, що обдарований здійснить у майбутньому будь-які майнові дії щодо прописаних людей. Це може бути виплата грошей, право довічного користування однією з кімнат у квартирі або всією квартирою, передача будь-якого іншого майна у власність тощо.

Якщо у квартирі прописаний неповнолітній, який не є співвласником нерухомості, то перед проведенням угоди потрібно отримати дозвіл органу опіки та піклування.

Які «мінуси» має договір дарування

Перший мінус – після оформлення договору дарування дарувальник може подати до суду на його розірвання, мотивуючи це:

Йому погрожували, і він підписав договір під примусом.

Проти нього чи членів його сім'ї було скоєно злочин із боку обдаровуваного.

Оформлення договору було безоплатною угодою, а був факт передачі грошей.

Обдарований створює загрозу знищення чи пошкодження подарунка, що має культурну, історичну чи іншу немайнову цінність для дарувальника.

Дарувальник був обдурений або введений в оману щодо юридичних наслідків, які спричиняє підписання договору.

Другий мінус – якщо договір дарування укладається між сторонніми людьми, а не родичами першого ступеня споріднення, то обдарований має сплатити податок у розмірі 5% та військовий збір 1,5%.

Як можна розірвати договір дарування

Підстави скасування договору дарування передбачені ст. 727 Цивільного Кодексу України:

Дарувальник має право вимагати розірвати договір дарування нерухомості, якщо обдарований навмисно вчинив злочин проти його життя, здоров'я, власності чи його батьків, чоловіка чи дитини.

Якщо обдарований скоїв умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

Щоб застосувати цю підставу, потрібний обвинувальний вирок суду.

Можна звернутися до суду та з інших підстав. Це може бути обман чи примус, неможливість усвідомлення своїх дій дарувальником у момент підписання договору чи нездатність керувати ними. Коли дарувальник помилявся щодо обставин, які мають важливе значення. У такому разі правочин може бути визнаний недійсним через суд.

Звернутися до суду можна протягом одного року з моменту підписання договору дарування відповідно до статті 728 Цивільного Кодексу України. Варто зауважити, що розірвати можна будь-яку угоду. Головне, щоб для цього були вагомі причини та наведені докази. Якщо суд визнає аргументи вагомими, він може винести рішення про розірвання договору.

Кримінальний злочин

Для скасування договору дарування на підставі ч.1 ст.727 ЦК України має бути скоєно кримінальний злочин таким, що обдаровується. Для цього суд спочатку має винести реальне обвинувальне рішення у кримінальній справі, де обдарований скоїв тяжкі злочини проти дарувальника чи його сім'ї. Адміністративні порушення рахунок не беруться.

Психічне захворювання

Розірвати договір дарування, як правило, набагато важче, ніж, наприклад, визнати недійсним заповіт. Однією з підстав може бути психічне захворювання дарувальника, внаслідок якого він міг не усвідомлювати свої дії та вчинки у момент укладання договору.

Але це може спричинити відкриття кримінального провадження щодо нотаріуса. Це вагомий фактор для суду, бо нотаріус ставиться під удар. А на ньому лежить обов'язок переконатися в щирості та адекватності дарувальника на момент укладання угоди. Він має роз'яснити сторонам наслідки та основні моменти договору. Тому договір дарування скасовується дуже складно.

Розірвання без суду

Розірвати договір дарування без суду можна лише за взаємною згодою дарувальника та обдаровуваного.

Угода дарування має бути спрямована на реальне настання права обдаровуваного користуватися та розпоряджатися отриманою нерухомістю. Якщо ця умова не виконується, то суд може визнати такий правочин фіктивним.

Які документи потрібні для оформлення договору дарування

Свідоцтво на право власності.

Оцінка об'єкта нерухомості (у разі, якщо передбачено сплату податку).

Довідка (форма 1) про зареєстрованих на даній квартирі людей.

Згода чоловіка (дружини) на проведення угоди (якщо нерухомість була придбана у шлюбі).

Дозвіл органу опіки та піклування у разі, якщо обдарований не досяг 18 років або у квартирі прописані діти.

Ціна договору дарування

Вартість залежатиме від того, хто і кому дарує нерухомість. Подарувати можна родичу, будь-якому знайомому чи іноземцю. У кожному випадку діють різні податки та збори.

Розглянемо кожен із випадків.

Дарування родичу

При даруванні родичу першого ступеня спорідненості податок не потрібно платити. Перший ступінь спорідненості це – діти, батьки, подружжя. Також у цьому випадку не потрібно проводити оцінку нерухомості перед проведенням угоди.

Єдина стаття видатків – це оплата послуг нотаріуса.

Дарування сторонньому

Якщо обдарований не є родичем першого ступеня споріднення, то він має сплатити податок 5% та військовий збір 1,5%.

У цьому випадку необхідно провести оцінку об'єкта нерухомості перед проведенням угоди, а також оплатити послуги нотаріуса. Оцінка нерухомості коштує до 1 тисячі гривень.

Дарування іноземцю

Якщо нерезидент дарує нерухомість громадянинові України чи навпаки, то обдарований має сплатити податок 18% та військовий збір 1,5%.

Споріднений зв'язок при цьому значення не має.

Також необхідно зробити оцінку та сплатити послуги нотаріуса.

Загальна вартість договору дарування

Загальна вартість послуг нотаріуса та всіх податків за договору дарування складається з таких платежів:

Оцінка нерухомості до 1000 гривень (не потрібна у разі дарування близькому родичу).

Держмито, у розмірі 1% вартості нерухомого майна.

Складання дарчої. На розсуд нотаріуса. Від 2500 гривень.

Якщо даруєте сторонньому чи далеким родичам, то додатково 5% та 1.5% військовий збір від оцінки нерухомості.

Якщо дарує нерезидент громадянинові України (або громадянин України нерезиденту), то потрібно сплатити податок 18% та військовий збір 1.5% від суми оцінки.

Висновки

Коли небезпечно укладати договір дарування

Більшість проблем, що виникають під час дарування, відбувається через прагнення деяких людей обійти норми чинного законодавства або зменшити податки. Тобто коли договір дарування є прикриттям угоди купівлі-продажу. У цій ситуації з'являються додаткові ризики, внаслідок яких можна залишитись без грошей і без квартири.

Угода дарування є безоплатною, тому факт передачі грошей від одного учасника правочину іншому, підтверджений розпискою, може бути підставою для визнання правочину недійсним.

При цьому подарована квартира повертається дарувальнику, а гроші за неї за договором дарування він не повинен повертати, оскільки з юридичної точки зору він їх не отримував.

Також є ризик і продавець. Якщо покупець доб'ється підписання договору до того, як передасть гроші, продавець не зможе довести, що йому щось винні. Договор дарування це не передбачає і про гроші в ньому не йдеться.

Тому юристи не рекомендують користуватись такою схемою продажу нерухомості. Не варто маскувати договором дарування угоду купівлі-продажу, оскільки уявні переваги непорівнянні з розмірами можливих несприятливих наслідків. Спроба заощадити може закінчитися втратою квартири та грошей.

Яка угода може виявитися проблемною

Будь-яка угода дарування нерухомості може бути оскаржена у суді. Однак, існує низка обставин, за наявності яких зробити це простіше та легше, особливо за наявності матеріальної зацікавленості. Найчастіша причина для судових розглядів - це похилого віку або поганий стан здоров'я дарувальника.

А якщо ще за наявності цих обставин дарувальник через короткий термін після укладення правочину вмирає, з'являються незгодні претенденти на спадщину, які правдами та неправдами намагаються через суд визнати правочин дарування недійсним.

Дарування чи продаж. Що надійніше?

Якщо угода відбувається між близькими родичами, подружжям і немає розбіжностей у сім'ї щодо того, кому має дістатися квартира, то можна оформити договір дарування. Не потрібно робити оцінку, сплачувати прибутковий податок та пенсійний внесок. Витрат за угодою менше.

У решті випадків надійніше передавати нерухомість у вигляді оформлення договору купівлі-продажу, причому вказувати у договорі реальну, а чи не занижену вартість.

Однак, перш ніж оформляти документи, потрібно переконатися, чи ця угода є найбільш прийнятною у вашій ситуації. Не варто самостійно приймати остаточне рішення, зверніться за допомогою та консультацією до досвідченого юриста. Це може захистити від ризиків за договором дарування. Вдалих вам придбань
Мітки;  агентство нерухомості, продаж нерухомості, Кривий Ріг
Нові Старіші