Реєстрація місця проживання онлайн: коли нововведення набуде чинності

З 1 грудня поступово кожен регіон перейде на електронну зміну місця реєстрації.

Деталі проєкту:

“Реєстрація місця проживання онлайн стане доступною для кожного українця вже незабаром. Основні норми закону набувають чинності з 1 грудня 2021 року — змінити зареєстроване місце проживання онлайн можна буде значно простіше у Дії. Для цього потрібно 10-15 хвилин на заповнення заяви у Дії та онлайн-підтвердження власника житла”, — заявив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у ефірі одного з телеканалів.

За його словами, якщо ви реєструєтеся там, де проживаєте на даний момент, то достатньо буде вказати адресу, підписати електронним підписом, отримати згоду власника — і все.

Також міністр підкреслив, що введення послуги спростить відвідування військкоматів для чоловіків. Їм більше не потрібно буде ходити до установи, при переїзді військкомати будуть отримувати цю інформацію кожного разу автоматично. Крім того, новий закон дозволить оформляти пенсію чи медичну допомогу за місцем проживання.

Якщо в ході експериментального проєкту скористатися послугою могли лише українці, які мають ID-карту, то після прийняття законопроєкту та запуску послуги по всій країні змінити місце реєстрації в Дії зможуть і власники паспортів-книжечок.

Наразі зміна місця реєстрації онлайн працює у 7 містах. Послуга вже доступна для мешканців Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу та Маріуполя.

Нові Старіші