Колектори почали працювати по-новому

З 14 жовтня звертатися з питань стягнення боргу до наймача може тільки кредитор або колекторська компанія, яка внесена до спеціального реєстру НБУ. Наразі тут внесені дані про 33 таких компаніях.

У березні Верховна Рада прийняла закон № 1349, який встановив правила ведення колекторських компаній. Згідно з документом, кожен колектор повинен був до 14 жовтня зареєструватися в Реєстрі колекторських компаній Нацбанку України. Після цієї дати компанії, не включені в реєстр або виключені з нього, виявилися поза законом.

Відповідно до нового закону, колектори отримали чіткий регламент етичної роботи. Зокрема, їм заборонено використовувати загрози і шантаж, здійснювати психологічний і фізичний тиск, повідомляти третім особам про наявність заборгованості, шкодити репутації наймача, зустрічатися з ним без попередження і узгодження цієї зустрічі, взаємодіяти більше двох разів на добу і т.д.

За порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, у тому числі вимог за етичним поведінкою, колекторів чекають різні санкції: від письмового застереження або штрафу до виключення з реєстру колекторських компаній. У свою чергу, кредитодавцям за порушення може бути анульована ліцензія на здійснення діяльності з надання фінансових послуг.!

Нові Старіші