Обмін чи дарування. У чому різниця оподаткува

Які податки потрібно сплатити при даруванні або обміні нерухомості

Перш за все, варто зазначити, що при обміні квартири дохід у вигляді вартості об’єкта обміну не оподатковується, якщо це перший обмін протягом року і якщо об’єкт перебуває у власності більше трьох років, за винятком майна, отриманого у спадок.

Якщо ж такі умови не дотримані, при проведенні цієї угоди будуть утримуватися податки:

  • податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) – 5%;
  • військовий збір – 1,5%.

При даруванні нерухомості необхідно звернути увагу на ступінь родинного зв’язку:

  • якщо родич першого або другого ступеня родинного зв’язку (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра, бабуся, дід, онуки) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю;
  • якщо подарував не близький родич або хтось сторонній – дохід при цьому оподатковується за ставкою 5% ПДФО і 1,5% військового збору;
  • якщо ж дар отримано від нерезидента або ж подаровано нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Хто повинен сплачувати податки?

Як зазначають у податковій, особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровані), які отримали спадщину (дар).

Фізична особа сплачує кошти до відповідного бюджету, зокрема:

  • у разі нотаріального засвідчення договорів дарування – за місцем нотаріального засвідчення таких договорів (отримання свідоцтв);
  • у інших випадках – за податковою адресою фізособи.

Отже, платник податків, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір до нотаріального засвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального засвідчення такого договору.

Якщо ж до нотаріального засвідчення податки не були сплачені, платник податків повинен звернутися до податкових органів за місцем своєї реєстрації та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за рік. Термін подання такої декларації – до 1 травня року, що настає за звітним. Така фізособа повинна самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у представленій податковій декларації.

Нові Старіші