Черга спадкоємців: хто отримує спадщину, якщо не існує заповіту

В Україні процедура спадкування відбувається за заповітом або за законом. Якщо остання воля спадкодавця була нотаріально засвідчена та викладена у заповіті, право на спадщину отримують особи, вказані в цьому документі.

Про це інформує прес-служба Міністерства юстиції України.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також якщо заповіт не охоплює всю спадщину, спадкування відбувається згідно з чинним законодавством, а саме – за принципом черговості.

Черговість спадкоємців:

  1. Перша черга спадкоємців за законом: діти спадкодавця, включаючи зачатих за життя спадкодавця та народжених після його смерті, подружжя, яке пережило спадкодавця, батьки.
  2. Друга черга спадкоємців: рідні брати та сестри спадкодавця, бабусі та дідусі з обох боків.
  3. Третя черга: рідні дядьки та тітки спадкодавця.
  4. Четверта черга спадкоємців: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менше п’яти років до моменту відкриття спадщини.

До п’ятої черги спадкоємців належать всі інші родичі спадкодавця до шостого ступеня спорідненості включно, причому родичі ближчого ступеня спорідненості мають перевагу над родичами дальшого ступеня. До п’ятої черги також входять іждивенці спадкодавця, які не є членами його сім’ї.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом має право на спадщину у випадку відсутності спадкоємців попередньої черги, їх відсторонення від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, відмови від її прийняття, а також у разі зміни черговості отримання права на спадкування.

Додатково: Родина та заповіт: хто може претендувати на спадщину.


Нові Старіші