Без письмової угоди орендодавець та квартиронаймач можуть втратити гроші

Багато орендарів та власників квартир, домовляючись про оренду, хочуть якнайшвидше владнати формальності, тому якщо й укладають договір оренди, то беруть типовий його варіант з інтернету. Насправді ж такий документ може допомогти попередити безліч конфліктів між орендодавцями та квартиронаймачами.

"Конфліктні ситуації між орендодавцями та тими, хто знімає квартиру, зазвичай виникають через різницю поглядів на поняття житлових прав. Неправими бувають і ті, хто вважав, що можна зіпсувати та викинути непотрібні їм предмети старих господарських меблів, і ті, хто думає, що можна прийти о шостій ранку в неділю, щоб перевірити, скільки людей ночує в квартирі.

Він радить укладати договір оренди, в якому детально прописати всі важливі умови. Наприклад, режим відвідування квартири власниками та відповідальність за збереження переданого разом з житлом майна.

До угоди варто включити детальний опис майна та стану приміщень, бажано з фотографіями. Окремим пунктом варто вказати правила неустойки та те, яким чином будуть вирішуватися спірні питання.

Найчастіше договір оренди не хочуть укладати з економічних міркувань, однак в підсумку документ може навіть допомогти заощадити.

Орендар вважає, що йому у разі конфлікту при відсутності договору вдасться не платити неустойку, а орендодавець при усному договорі зазвичай не платить податки з отриманого доходу, вважаючи, що так буде вигідніше. Насправді часто все виходить навпаки. У разі конфліктного виселення обидві сторони втратять у грошах. І добре, якщо справа закінчиться лише цим.

Нові Старіші