Чи допоможе реструктуризація боргів у системі ЖКГ

Верховна Рада всерйоз переймалася питанням заборгованості за житлово-комунальні послуги. На початку червня в парламенті було зареєстровано законопроект про загальну реструктуризацію боргів за ЖКП, який має посилити покарання для неплатників.


Економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що житлово-комунальне господарство потребує системної реформи. Одна тільки реструктуризація не виправить ситуацію з платежами, вважає експерт, якщо не буде вирішено питання застарілих мереж, у яких тепловтрати в рази вищі, ніж у розвинених країнах. Якщо не буде розроблено ефективних моделей теплопостачання з урахуванням особливостей кожного населеного пункту.


"Насамперед потрібно змінювати модель оплати за житлово-комунальні послуги, переходити до абонентської плати. За такої моделі платежі розбиваються на 12 місяців рівними частинами, а за підсумками року робиться перерахунок. Це знизить навантаження на домогосподарства в зимовий період, і значну частину населення субсидії взагалі не знадобляться", – вважає Борис Кушнірук.


Система абонплати, на думку експерта, дасть постачальникам газу та тепла можливість закуповувати енергоресурси влітку, в період низьких цін, і завдяки цьому ціни на комунальні послуги для населення можна буде знизити.


"Проблеми потрібно вирішувати в комплексі. Просто реструктуризація без вирішення інших проблем ЖКГ нічого не дає. Вона залишає існуючу неефективну та вкрай корумповану модель всього, що пов'язано з ЖКГ. Я вважаю неправильним, наприклад, відбирати у людей майно, житло, якщо при цьому не вибудована модель, яка робить систему ЖКГ максимально ефективною Якщо внаслідок корупції, внаслідок неефективної моделі ціноутворення (а не через ціни на газ) ціни на послуги ЖКГ завищені, як можна забирати у людей майно за те, що вони не платять за завищеними тарифами ? А ось ф навести в цьому питанні порядок, тоді будуть підстави вимагати розрахуватися за боргами", - упевнений Борис Кушнірук.
Нові Старіші