Чому в СРСР панельні будинки будували в довжину: розкрито секрет

Чому в СРСР панельні будинки будували в довжину: розкрито секрет

У часи СРСР майже всі панельні будинки були невисокими, але при цьому значно подовженими. Через це в одній такій багатоквартирній будівлі іноді могло бути більше 11 під’їздів. Давайте розглянемо, чому архітектори вибирали саме такий дизайн.

Існує думка, що однією з причин була легкість підведення комунікацій – електрики та водопроводу – до одного довгого будинку, на відміну від кількох менших. Проте інші аргументують, що це не є основною причиною.

Довжина панельних будинків у СРСР

Радянські будівельні норми були строгими і чітко регламентували, серед іншого, довжину будинків. Згідно з радянськими архітектурними підручниками, довжина споруди зменшувала вплив вітру і була ефективною при спеці, оскільки довгі будівлі легше “обдувалися”.

Конкретні вимоги до будинків варіювалися залежно від регіону. Наприклад, у холодних кліматах будівлі проектувалися так, щоб зберігати тепло на більш тривалий час.

Енергоефективність довгих будинків

Порівняння умов проживання у трьох менших будинках і одному довгому показує, що останній варіант дозволяє значно заощадити енергію.

Рекордний будинок у Луцьку

Варто зазначити, що житловий будинок у Луцьку, розташований на проспекті Соборності та вулиці Молоді, є найдовшим у світі. Його часто жартома називають “Великою китайською стіною” через імпозантну довжину в 1750 метрів, яка з відростками досягає 2775 метрів.

Агент по недвижимости в Кривом Роге
агентства нерухомості в Кривому Розі, ріелтор, агент з нерухомості
Нові Старіші