Як продати свою нерухомість в Україні під час війни

З початку повномасштабних воєнних дій Україна, захищаючи інформацію, закрила всі доступи до реєстрів прав на нерухоме майно, реєстри будівельної діяльності, публічної кадастрової карти. Що відбувається з купівлею-продажем нерухомості зараз і які юридичні зміни внесло воєнне становище — розповіла адвокат та керуючий партнер Olsten partners law company Олеся Романенко під час прес-ланчу, організованого командою Looqme.

“Протягом березня-квітня ми не могли бачити інформацію, продавати, відчужувати, реєструвати право власності та виконувати іншу діяльність. Потім повноваження відновилися, але з певними обмеженнями,” — зазначила спеціаліст.

Юридичні новації ринку нерухомості під час війни:

• Не всім нотаріусам дозволено проводити матеріальні дії з відчуження об’єктів нерухомого майна, а також проводити державну реєстрацію прав. Список нотаріусів, яким дозволено це здійснювати, розміщений на сайті Міністерства юстиції.

• Заборонено укладати договір купівлі-продажу, якщо з моменту державної реєстрації пройшло менше одного місяця.

• З’явилися обмеження на продаж нерухомості на підставі довіреності, якщо з моменту її видачі пройшло більше місяця.

• Прийнято Закон “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть побудовані у майбутньому”. Тепер для того, щоб забудовник міг продати інвестору ще не побудовану квартиру, він спочатку повинен зареєструвати цей об’єкт (тобто право на цю квартиру як об’єкт житлової нерухомості) у реєстрі прав на нерухоме майно. Таким чином, інвестори будуть захищені від повторних перепродажів.

• Договір з повним поверненням коштів може бути розірваний, якщо забудовник затримує введення будівлі в експлуатацію більше ніж на 6 місяців.

• Створено реєстр пошкодженого та втраченого житла. Це можливість зробити перепис майна, щоб потім була можливість державою відшкодовувати це майно та житло.

• На період воєнного часу та протягом одного року після війни будівництво будинків: індивідуальних, жилих, садових, дачних, а також будівель та споруд не вище двох поверхів і площею до 500 м² може відбуватися без будівельного паспорта.

• Один з найскладніших етапів у будівництві — узгодження містобудівних умов. На сьогоднішній день, якщо протягом 10 днів орган архітектури та будівництва не надав містобудівні умови або відмову в їх наданні, на одинадцятий день такі умови вважаються не виданими і людина може будувати без них, не порушуючи при цьому законодавства.

• Спрощені вимоги до якості будівельних матеріалів та ведення будівельної діяльності. Щоб будувати, зараз не потрібно мати ліцензію — достатньо подати декларацію в орган місцевого самоврядування і отримати право будувати (порядок буде діяти під час війни і три місяці після завершення).

• Крім того, вносяться зміни в державні будівельні норми.

Нові Старіші