Полювання на квартирантів. Як підготувати житло до здачі в оренду

Попит на оренду квартир не досяг минулорічного рівня. Багато орендарів зазнали зниження доходів, а деякі втратили роботу через пандемію. Конкуренція між власниками нерухомості загострилася. Як підготувати квартиру в Кривому Розі до здачі в оренду, щоб швидше знайти орендарів, та на що звернути увагу при спілкуванні з орендарями.

Спочатку - ремонт

Починати підготовку до здачі квартири слід з ремонту. Бажано, щоб все було нове, свіже та чисте. “Ще років 6-7 тому “бабусині” квартири, де 30 років не було ремонту, можна було здати за нижчою ціною буквально за день, - Зараз навіть за низькою ціною на них немає попиту”.

Водночас вкладатися в пишний ремонт - з подіумами, фігурними стелями, а тим більше колонами та іншими витонченостями - не потрібно: в моді стиль casual. Досить ламінату на підлозі, облицювання плиткою у ванній кімнаті, пофарбованих стін (перефарбувати простіше, ніж переклеювати шпалери). Краще вибирати світлі, теплі тони.

Встановіть пластикові вікна: 90% орендарів, побачивши дерев’яні рами, звертають на це увагу, починають розпитувати, чи не дме, чи не доноситься шум з дороги. Встановіть лічильники на воду - це позбавить від зайвих претензій з боку комунальних служб.

Завантажувати житло меблями не варто: достатньо кухонного гарнітура та побутової техніки - холодильника, плити, пральної машини. Багато орендарів переїжджають зі своїми ліжками та шафами. Якщо ж меблі все-таки знадобляться, їх можна докупити, вже домовившись з орендарями.

Вартість ремонту має відповідати орендній платі, яка, у свою чергу, залежить від локації квартири. Навіть розкішний ремонт та дорогі меблі не піднімуть помітно орендну плату в старій п’ятиповерхівці на околиці міста.

Приберіть особисті речі

Безпосередньо перед зустріччю з орендарями потрібно добре прибрати квартиру, провітрити її, особливо якщо вона була закрита кілька місяців. Перевірте проводку, сантехніку, чи не перегоріли лампочки, чи працює побутова техніка. Приберіть з квартири всі особисті речі. Квартира має бути порожньою. Не повинно бути фотографій, рамочок, ікон або картин на стінах. Ніщо не повинно нагадувати про присутність господарів. Буває, що власник, очікуючи прихід орендарів, надто вільно розташовується у здаваному житлі, курить - це також справляє негативне враження на майбутніх мешканців.

До лайфхаків на кшталт “незадовго до приходу орендарів зваріть каву, щоб у квартирі був приємний запах”.

Зустрічайтеся особисто

Ніколи не здавайте квартиру своїм друзям. Це втрата друга!

 Малоймовірно, що зовсім молоді пари, які виїхали від батьків, що живуть у тому ж місті, надовго знімуть житло: посварившись, вони розбіжаться по домівках. Студенти та колеги, які знімають житло разом, також можуть посваритися, і через це або зовсім виїдуть, або другу кімнату потім доведеться здавати окремо, так що житло фактично перетвориться на комуналку. Ріелтори не рекомендують здавати житло орендарям, які, ще не заселившись, починають нав’язувати свої порядки: “це мені не подобається, а це я буду робити так”. З ними потім у власників дуже багато клопоту. Уважно ставтеся до юристів - їх важко переспорити. Незважаючи на запевнення власників домашніх улюбленців, не буває ідеальних тварин, які не пахнуть і бнічого не подряпають.

А ось сім’ї з дітьми, яких не дуже вітають початківці орендодавці, часто виявляються надійними мешканцями, оскільки стають “прив’язаними” до шкіл та дитячих садків. Але тут ситуація залежить від віку дітей та від того, наскільки батьки за ними доглядають.

“Я б не радив приймати рішення після розмови з майбутнім орендарем по телефону, треба зустрічатися з наймачами, поговорити наживо. Буває, що власник квартири не хоче орендарів з котами-собаками, а коли зустрічається з людиною, вже забуває про тварин, тому що людина йому підходить. Можна зустрітися з усіма претендентами, а рішення прийняти згодом”.

Відразу вгадати, якими виявляться орендарі, неможливо, запевняють ріелтори, більш-менш ясно це стає через місяць.

Відвідуйте щомісяця

Обов’язково укладайте з орендарем письмовий договір. Усні домовленості потім нічим не доведеш. Договір краще укладати на термін до року - інакше за законом його складніше буде розірвати.

Вимагайте заставу у розмірі двох місячних платежів. Домовтеся про здачу житла в оренду не тільки з іншими власниками квартири, але й з усіма зареєстрованими в ній - педантичні орендарі можуть вимагати наявності всіх підписів у договорі, і будуть праві: не погодившийся на здачу, але офіційно зареєстрований родич має право користування квартирою і може зіпсувати життя орендарям. Погасіть борги за комунальні послуги та запасіться довідкою про це, щоб орендарям не почали відключати світло або нервувати їх нагадуваннями про необхідність погасити борги.

Ріелтори наполегливо радять власникам щомісяця відвідувати орендарів - наприклад, при отриманні щомісячної плати. Інакше орендарі можуть “розслабитися”, а сума для відшкодування збитку багаторазово перевищить внесену заставу.

З побажаннями, хороших та платоспроможних клієнтів. З повагою, ріелтор у Кривому Розі

Нові Старіші