«Хочу продати квартиру у Кривому Розі, але не знаю, скільки вона коштує»

Як самостійно оцінити свою нерухомість

Ви продаєте свою квартиру чи будинок у Кривому Розі та бажаєте отримати за нерухомість якомога більше грошей. А покупець хоче купити житло подешевше. І в кожного є свої аргументи, часто засновані на емоціях.
Ще почитати: Відновлення документів на квартиру
Щоб швидко та вигідно продати нерухомість у Кривому Розі, позбудьтеся від завищених очікувань та встановіть ціну, орієнтуючись на об’єктивні дані. Розповідаємо, як самостійно оцінити своє житло при продажу.
Якщо об’єкт довго “зависає” у продажу
Об’єктивна оцінка нерухомості — один з важливих етапів при продажу житла. Від того, наскільки точно ви визначите вартість своєї квартири чи будинку, залежить і дохідність угоди, і швидкість продажу.
Завищивши вартість, доведеться довго чекати дзвінків від покупців. Звісно, ви можете не поспішати. Але тривале перебування вашого оголошення у базах продажу нерухомості насторожить покупців.
Психологія людей така, що вони починають шукати причини, через які ваше житло не продається. Наприклад, можуть подумати, що є проблеми з юридичною чистотою об’єкта або його технічним станом.
Дорожче чи дешевше: від чого залежить ціна квартири
Переглядаючи оголошення про продаж житла, ми іноді виявляємо, що дві квартири, однакові за метражем та плануванням, матимуть різну вартість. Це не дивно, адже ціна житлового об’єкта складається з безлічі параметрів.
Фактори, що впливають на вартість нерухомості:

Район. Ціна вашої квартири буде , якщо вона має вигідне розташування. Якщо поблизу є дитсадок, школа, поліклініка, магазини та інша інфраструктура, необхідна для комфортного життя. Великий плюс — хороша екологія, тобто чисте повітря та наявність паркових зон.

Транспортна доступність. Ідеально, якщо поруч з будинком, у якому знаходиться ваша квартира, розташована станція метро або зупинка громадського транспорту. Плюс, якщо є зручні виїзди на основні дороги міста.

Тип і серія будинку. Найдешевші будинки на ринку — “хрущовки” та “брежнєвки”, але на них швидше росте ціна. Плюс, якщо у вашому будинку вже проводився капітальний ремонт. Дорожче продаються “сталінки” та квартири у монолітно-цегляних будинках.

Площа квартири. Здається, що чим більше житлоплоща, тим вона дорожча. Але врахуйте, що багатокімнатні квартири менш затребувані. Тому квадратний метр такого житла зазвичай коштує менше. Не потрібно множити вартість “квадрата” у “однушці” на кількість метрів у своїй “трійці”.
Поверх. Якщо ваша квартира знаходиться на першому поверсі, то доведеться зкинути 10-15% від ціни. Покупці просять знижку і за житло на останньому поверсі, часто через протікаючу покрівлю. Але, якщо у вашому будинку є технічний поверх, то можна значно у грошах і не поступатися.

Планування. Тут все простий: незручні планування торгуються дешевше. Приміром, житлова площа зі суміжними кімнатами втратить ціну. Ви можете дізнатися, які стіни у вашій квартирі несучі, можливо, невдале планування можна переробити. Тоді вона позначиться на ціні трохи менше, звичайно, якщо ви продаєте квартиру під ремонт.


 Ремонт. Новий ремонт у вашій квартирі, якщо і додасть до ціни, то незначну суму. Оскільки якість ремонту та ваші стилістичні уподобання можуть не збігтися з вимогами покупця. Має значення лише ступінь убитості житла: квартира після пожежі, звичайно ж, коштуватиме дешевше, ніж відремонтована.


 Інші параметри, наприклад, унікальний вид з вікна або наявність балкона, впливають на ціну рідше і невеликою мірою. Але їх теж варто врахувати, тому що вони можуть стати достоїнствами, які допоможуть вам швидше знайти покупця.


 Як самостійно розрахувати вартість квартири


 Простіше оцінити свою нерухомість, якщо у вашому будинку вже є у продажу житло зі схожими характеристиками. Можна поговорити із власниками таких квартир та порівняти кілька варіантів.


 Якщо у вашому будинку продаються кілька об'єктів нерухомості, але вони не збігаються за площею з вашою квартирою, складіть та поділіть їх метражі. Так ви дізнаєтеся про вартість одного «квадрата».


 Після цього помножте результат на площу вашої квартири. Далі потрібно врахувати всі особливості саме вашої пропозиції. Наприклад, наявність лоджії має сенс додати ціни.


 Буває і так, що у вашому будинку немає квартир, які виставлені на продаж. Тоді доведеться пошукати аналог вашої нерухомості. Краще орієнтуватися на тип та серію будинку, рік його побудови.


 Складніше оцінити квартиру в будинку індивідуального будівництва. Тут можна орієнтуватись на локацію. Візьміть для порівняння житло схожого планування в будинку, розташованому поблизу.
Нові Старіші