Верховний суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Права спадкоємця та власності на нерухоме майно в Україні”

Після смерті сина мати мала успадкувати половину квартири. Проте, не встигнувши оформити документи на право власності на квартиру, вона також померла. Цікаво, що мати залишила заповіт, в якому вказала, що частину, що їй належить, у квартирі заповідала іншому синові.

Як описує Юрліга, цей син звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину на частку у квартирі, посилаючись на відсутність документів у померлої матері щодо державної реєстрації права власності на цю частку.

Син звернувся до суду з позовом про визнання його права власності у порядку спадкування. Суди перших двох інстанцій відмовили у задоволенні позову. Проте колегія суддів Цивільного суду, задовольнивши касаційну скаргу, надіслала справу на новий розгляд до місцевого суду.

Відповідно до частини 3 статті 1296 Цивільного кодексу, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Колегія суддів зазначила, що законодавець розмежовує поняття “виникнення права на спадщину” та “виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини”, та пов’язує з виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, що пов’язується з його прийняттям як майнового права, передбачає включення цього права до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не отримав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державної реєстрації цього права.

Нові Старіші