Рада ухвалила закон про національну інфраструктуру геопросторових даних

Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроект Кабінету Міністрів №2370 “Про національну інфраструктуру геопросторових даних”. За нього проголосували 302 парламентарі. Ухвалення документа відбулося без обговорення.

Закон передбачає, що всі просторові дані є відкритими та безкоштовними. Введено поняття “базові” та “тематичні” просторові дані (всього законопроектом передбачено 32 набори даних), а також адміністратора, який збирає метадані, що спростить доступ до геопросторових даних та їхнього пошуку. Дані публікуються в тому вигляді, в якому були створені, і всі їхні власники мають оприлюднити свої дані на порталах.

Прописано, що координуватиме діяльність системи НДД буде уряд, а також консультативно-дорадчий орган, який буде створений. Фінансування передбачено з держбюджету у рамках існуючих програм, а також планується залучати кошти міжнародної технічної допомоги та місцевих бюджетів.

При цьому доступ до даних буде забезпечений через національний геопортал інфраструктури геопросторових даних, через портали власників геопросторових даних та оприлюднення у формі відкритих даних.

Зазначимо, суттєва новація, якою доповнено законопроект при підготовці до другого читання, це зміни до закону “Про топографо-геодезичну та геодезичну діяльність” з врегулюванням питання запровадження державного адресного реєстру.

Закон у доопрацьованій редакції передбачає створення Державного адресного реєстру України – єдиної бази даних, яка міститиме відомості про всі адреси, присвоєні об’єктам нерухомого майна та взагалі адреси, а також пов’язуватиме їх з топографічною основою – карткою. Повноваження щодо ведення такого реєстру пропонується покласти на Держгеокадастр України. Умови функціонування цього реєстру буде визначено окремим законом.

Також вводиться відповідальність за порушення законодавства щодо національної інфраструктури геопросторових даних, а також вносяться відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Цими змінами встановлюється штраф “за порушення прав на просторові дані та метадані, незаконне присвоєння геопросторових даних та метаданих, їх втрату або несанкціоноване знищення, а також порушення порядку використання”.

Зокрема, пропонуються штрафи у розмірі від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне порушення протягом року — 200-250 таких мінімумів.

Нагадаємо, що профільний комітет рекомендував Верховній Раді прийняти закон щодо доступу українців до кадастру.

ВР на початку грудня ухвалила за основу в першому читанні законопроект №2370 "Про національну інфраструктуру геопросторових даних", яким пропонується відкрити українцям доступ до кадастрів. За нього проголосували 322 парламентарі.

Так, на початку листопада минулого року уряд Олексія Гончарука вніс у Верховну раду цей проект закону
Кривий Ріг, агентство нерухомості, закон
Нові Старіші