Нацбанк обіцяє дешеві кредити на житло вже 2020 року

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування. “Цього року ми очікуємо повне відновлення іпотечного кредитування. Зараз ціна ресурсів у гривнях у банках становить 8-9%, тому можлива іпотека під 14-15% у гривні. Це наша мета на цей рік, адже це сприятиме подальшому розвитку економіки,” - сказала вона.

Рожкова також зазначила, що в Україні зараз спостерігається макрофінансова стабільність. “Наша облікова ставка продовжуватиме знижуватися. У грудні ми знизили її швидше, ніж очікувалося, і будемо продовжувати цей тренд. Це означає, що банки вже почали знижувати ставки за депозитами, а ціна ресурсів також піде на спад, що дозволить економіці активізувати кредитування,” - додала вона.

Вона також прокоментувала процес реструктуризації боргів: “Процес реструктуризації поганих боргів триває, і завдяки зміцненню національної валюти, навантаження на підприємства зменшується, що дає їм можливість відновити виробництво та розвиватися.”

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час зустрічі з іноземними банками, які працюють в Україні, заявив, що у 2020 році ставки за іпотечними кредитами можуть знизитися до 12-13% річних.

Наразі річні ставки за іпотекою становлять близько 20%, а позичальникам доводиться платити комісії та інші додаткові платежі.

Базовий сценарій Національного банку передбачає зниження облікової ставки до 8% протягом наступних років, якщо інфляція стабільно знижуватиметься до 5%.

Після скандалу з недобудовами “Укрбуд”, уряд вживає заходів для збільшення прозорості ринку нерухомості та посилення контролю за забудовниками. НБУ та Мінфін вимагають більшої прозорості ринку, оскільки очікують на зростання іпотечного кредитування.

Продаж квартир, Кривий Ріг, ріелтор
Нові Старіші