Податкова назвала випадки, коли річна декларація не подається

Податківці надали роз’яснення щодо річної декларації

Податковим кодексом України (ПКУ) визначено категорії громадян, які зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, а також тих, хто має право подати таку декларацію для отримання податкової знижки.

Як зазначили у податковій, ПКУ визначено випадки, коли декларацію подавати не потрібно. Так, згідно з п.179.2 ст. 179 ПКУ декларація не подається, якщо платник податків отримував:

  • доходи від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV ПКУ;
  • доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими вже було сплачено податок на доходи фізичних осіб;
  • доходи у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких уже було сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. У Державній податковій службі звертають увагу, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються, зокрема, об’єкти спадщини, які успадковуються членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються його батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються його рідні брати та сестри, його бабуся та дідусь з боку матері та з боку батька, онуки.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року.

Нові Старіші