Рада ухвалила закон про ліквідацію схем у сфері оцінки нерухомості

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про ліквідацію схем у сфері нерухомості №2047-д з необхідними техніко-юридичними поправками.

Проект закону з поправками до Податкового кодексу, що стосуються реєстрації інформації звітів про оцінку об’єктів нерухомості, підтримали у другому читанні 338 народних депутатів.

“До дев’яти сторінок закону було запропоновано 1001 поправку, що свідчить про великий інтерес до законопроекту у залі. З них 116 було враховано повністю, частково або по суті,” - зазначив народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Також Рада підтримала поправку народного депутата Олексія Гончаренка, яка передбачає безкоштовний доступ до внесення та перевірки інформації в Єдину базу на безоплатній основі.

У законопроекті, затвердженому до першого читання, була норма, згідно з якою плата за реєстрацію звіту про оцінку майна мала становити 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як повідомлялося, 12 листопада Верховна Рада прийняла за основу компромісний законопроект №2047-д щодо ліквідації схем при оцінці нерухомості, тоді як інші альтернативні законопроекти не отримали підтримки у комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Законопроект пропонує з 1 січня 2020 року ввести спрощений метод оцінки об’єктів нерухомості, який передбачає автоматичну оцінку.

У разі незгоди з автоматично визначеною оцінкою вартості, громадяни можуть звернутися до оцінювача та провести оцінку в загальному порядку, з реєстрацією звіту в Єдиній базі, як це передбачено поточною процедурою.

Нові Старіші