Рада ухвалила в першому читанні законопроект про відкриття ринку землі з 1 жовтня 2020 року

"За" проголосувало 240 народних депутатів, з них 227 — з фракції "Слуга народу", ще 13 — позафракційні.

Розгляд законопроектів про ринок землі (урядовий та 10 альтернативних) тривав кілька годин.

Законопроект 2178−10 ініціювала група депутатів від "Слуги народу", зокрема голова комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Проектом закону пропонується відкрити ринок землі 1 жовтня 2020 року.


Хто зможе купувати землю


Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати громадяни України, юридичні особи України, створені відповідно до українського законодавства, територіальні громади та держава. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року.


До 1 січня 2024 року юрособи, бенефіціарними власниками яких є іноземці, а також особи без громадянства, юридичні особи, створені не за українським законодавством, та іноземні держави не зможуть купувати:


- земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності;


- земельні ділянки, що перебувають у приватній власності та призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельні ділянки, виділені на місцевості власникам земельних паїв для ведення особистого селянського господарства, а також земельні паї.


"Вимоги цього пункту не поширюються на випадки набуття сільськогосподарськими товаровиробниками у власність земельних ділянок, які використовують такі земельні ділянки на правах оренди, емфітевзису, за умови, якщо з моменту державної реєстрації юридичної особи — набувача права власності минуло не менше трьох років; право оренди, емфітевзису виникло до набрання чинності цим пунктом", — йдеться у законопроекті.


Порушення вимог цього пункту є підставою для визнання угоди недійсною або для примусового відчуження земельної ділянки.


Президент Володимир Зеленський заявив 11 листопада, що до другого читання у законопроект внесуть правки про те, що іноземці отримають право купувати землі сільгосппризначення в Україні лише після референдуму з цього питання."

Антимонопольні норми

Сукупна площа сільгоспземель, які перебувають у власності громадянина чи юридичної особи України, з урахуванням пов'язаних осіб: у межах однієї об'єднаної територіальної громади не повинна перевищувати 35% земель такої громади, у межах однієї області – 8% земель, у межах України – 0,5% земель, зазначено у законопроекті. Порушення вимог цієї частини також є підставою для визнання правочину недійсним або для примусового відчуження земельної ділянки.

Хто матиме переважне право викупити землі 

«Орендатор, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, якщо інше не передбачено законом, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що орендар сплачує ціну, за якою вона [ділянка ] продається, а у разі продажу на аукціоні — якщо його пропозиція дорівнює пропозиції, яка є найбільшою серед запропонованих учасниками аукціону», — зазначено у законопроекті.

Законопроектом пропонується встановити мінімальну стартову ціну продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижчому за нормативну грошову оцінку. Передбачено, що громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули права оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування, матимуть право на викуп таких земельних ділянок у власність із розстроченням платежу на строк до п'яти років за ціною нормативної грошової оцінки без проведення земельних торгів
Нові Старіші