В Україні замінять прописку реєстрацією: що зміниться

В Україні хочуть скасувати обов'язкову "прописку" - штамп у місці реєстрації.

 Про нововведення, запропоновані в законопроекті №9218 "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", розповів заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов у Facebook.

 "Що є зараз: процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання у квартирі та вимагає щонайменше 2 візити, 3 документи та 1 день. Процедура пов'язана з правом власності, а не реального проживання, тому держава не знає, кого і де шукати",  – пояснює він.

 За словами заступника міністра, держава повинна це знати, щоб розраховувати навантаження на школи та лікарні, щоб поліція могла шукати свідків, а суди надсилати повідомлення, щоб люди могли проголосувати на місцевих виборах тощо.

 "Що буде: заявний принцип, повністю відв'язаний від власності. Через ЦПАУ (Центри надання адміністративних послуг. - Ред.), поштою чи онлайн можна надіслати одну заяву та повідомити про своє місце проживання - у своїй квартирі або орендованої, або у друзів"  , - сказано у законопроекті.

 Зазначається, що нардепи мають намір знищити зв'язок власності та реєстрації і таким чином позбавитися шахрайства:

 "Реєстрація не дає жодних прав на майно або право доступу. Власнику автоматично повідомлять, що у нього хтось зареєструвався. Якщо він каже, що це неправда, то на людину, яка подала свідомо невірні дані, буде накладено штраф, і вона не зможе реєструватися  , доки не сплатить".

 Водночас, обіцяють, що перевірок фактичного проживання не буде.

 "Перевіряються лише окремі випадки (наприклад, неправомірна реєстрація або реєстрація 100 осіб в одному приміщенні) – і лише дистанційно (листування). Ніхто ходити по квартирах не буде!"  - пояснив Нефьодов
Нові Старіші