Чи може зареєстрована в житлі людина претендувати на частку

Багато хто вважає, якщо когось прописати в квартирі, то він щонайменше претендуватиме на квартиру або його неможливо виселити.  Однак, це не зовсім так.

Прописка чи реєстрація?

 Експерт розповів, що у законодавстві немає поняття прописки – це суто радянський твір для контролю за громадянами.

 У 2003 році "прописка" замінена терміном "реєстрація", що означає просто позначку у паспорті про місце проживання.  Тому жодних підстав для придбання чужого житла у власність не дає

З 01.12.2021 року власник житла уповноважений "виписати" особу самостійно без її згоди у позасудовому порядку, як це відбувалося раніше.

 Зокрема, у законі "Про надання публічних (електронних публічних) послуг з декларування та реєстрації місця проживання в Україні" прописано, що власник житла приватної форми власності має право звернутися із заявою про зняття з реєстрації повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстроване  або задекларовано у житло, що йому належить.

 Чи може хтось прописатися та претендувати на житло

 Реєстрація у житлі наділяє вас виключно правом проживати у ньому, а не правом власності.

 Без згоди власника в жодному чужому житлі не можна зареєструватися.  Якщо вас прописали за його згодою, то жодних прав на житло вам це не надало.

Коли власник продає житло, усі зареєстровані у ньому змінюють місце реєстрації.

 Реєстрація особи в житлі не дорівнює її праву власності на її частину.  Наявність у вас, як у власника, офіційних документів на право власності на житло – ваша гарантія, що ніхто його у вас не забере.
Нові Старіші