Скасовано один із податків: за що українцю можна не платити два роки

В період дії в Україні воєнного стану для громадян скасовано податок на нерухомість.

Відповідні зміни передбачені законопроектом № 7190, розповів “Європейській правді” експерт аналітичного центру “Інститут законодавчих ідей” Тарас Рябченко.

На який час поширюються пільги?

Нова норма законодавства поширюється на 2021 рік, за який потрібно було заплатити до 1 липня 2022 року, і на поточний 2022-й.

Таким чином, українцям фактично дозволили не платити за житло, яке могло бути зруйноване під час воєнних дій.

Можна не платити податок не тільки на житлову нерухомість, але й на комерційні та інші приміщення.

За словами експерта, такі податкові послаблення, безумовно, зменшать надходження до держбюджету, але в той же час цей крок стимулює повернення бізнесу до роботи.

Рябченко підкреслив, що виступає за продовження таких стимулів для громадян і бізнесу на період дії воєнного стану та після його скасування.

“Можливо, у новому форматі та інакше, але стимули повинні діяти”, – вважає аналітик.

Що буде з цінами на житло?

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер у ексклюзивному коментарі “Сьогодні” розповів, що після війни попит на житло серед українців зросте, а от серед іноземних громадян, навпаки, впаде.

Якщо війна закінчиться найближчим часом, то ситуація на ринку не сильно зміниться, а от якщо вона затягнеться, українці можуть очікувати обвалу цін на квартири.

У той же час після війни значно подорожчають будівельні матеріали, що спричинить подорожчання будівельних робіт і, відповідно, житла на первинному ринку.

Нові Старіші