В Україні хочуть підвищити податок на продаж нерухомості

В Україні планують підвищити податок на продаж нерухомості. Уряд працює над законопроєктом, який передбачатиме збільшення податку на дохід від продажу нерухомості (квартир, будинків, земельних ділянок), і це збільшення може бути досить значним.

Наразі в Україні діє податок на продаж нерухомості у розмірі 5%. Однак незабаром він може змінитися, але не для всіх продажів. Уряд має намір застосовувати диференційований підхід до оподаткування коштів, отриманих від продажу квартир.

Йдеться про іпотечні угоди, які були здійснені однією й тією ж приватною особою протягом одного року. Якщо в існуючій системі оподаткування не враховується кількість таких угод протягом одного року, то в готуючомуся законопроєкті це буде враховано. Тобто, якщо продавець протягом року здійснив одну таку угоду, то податок на продаж нерухомості буде збережено на рівні 5%. Той самий відсоток податку планують зберегти і для другої угоди.

Проте, якщо продавець за рік здійснить більше двох таких продажів, то, починаючи з третьої угоди, податок на продаж нерухомості різко зросте. Його прирівняють до звичайних доходів фізичних осіб. Тобто, за третю та кожну наступну іпотечну угоду, здійснену протягом одного року, потрібно буде сплатити 18% податку.

Нові Старіші