Що потрібно знати під час оформлення нерухомості у спадок

Нерухомість, хоча й є найбільш вартісною з усього майна, але успадковується за єдиними принципами. Основні нюанси, які слід знати про спадщину в цілому та про оформлення успадкованої нерухомості зокрема.

Що таке спадщина?

Це перехід прав та обов’язків на майно (у тому числі нерухоме) від померлої людини, спадкодавця, до його родичів, знайомих або інших осіб та організацій – спадкоємців. Спадщина може бути за заповітом та за законом. Від неї можна відмовитися. Як змінилося отримання спадщини

До 2018 року вступити у спадщину можна було не пізніше, ніж через 6 місяців після смерті спадкодавця. Згідно зі змінами закону тепер це можна зробити й пізніше – протягом 6 місяців з моменту, як спадкоємець дізнався про свої права на спадщину.

Найкраще – звернутися до адвоката, який через адвокатське звернення зможе дізнатися у нотаріуса, що посвідчив спадщину, про ваші права на неї.

Далі – через суд доведеться довести, що ви не знали про смерть спадкодавця та що вам про неї не повідомили.

Важливо:

Отримання спадщини не є автоматичним. Після смерті спадкодавця кожен спадкоємець повинен звернутися до нотаріуса з заявою про згоду на прийняття спадщини. Спадщина може бути лише законною. Якщо родич заповів вам нерухомість, на яку у нього не було підтверджуючих документів – такий заповіт є недійсним. Заповіт

Заповіт людина оформляє лише особисто та підписує його у присутності нотаріуса. Далі документ вноситься до спеціального реєстру – електронної бази даних зі відомостями про заповіти та відкриті спадкові справи. Заповідач має право скасувати, змінити або скласти новий заповіт у будь-який час і неодноразово.

Важливо:

– заповіт складається як щодо всього майна, так і його частини; – спадкоємці отримують у спадщину всю нерухомість (та іншу власність) спадкодавця, яка належала йому на момент смерті, навіть якщо вона не була внесена до заповіту. Актуальним за законом буде останній за датою оформлення заповіт.

Актуальним вважається останній за датою оформлення заповіт

Спадкоємець за заповітом має переважне право на спадщину. У разі його відмови – спадщину успадковують родичі першого ступеня споріднення. Як і у випадку ситуації, коли немає заповіту. Про це далі.

Без заповіту

Спадщина за законом – це коли спадкодавець не залишив заповіту. У такому випадку спадщину отримують згідно з прийнятою законом черговістю. Якщо спадкоємців першого ступеня немає, – успадкують родичі другого ступеня та так далі.

Спадкоємці першого ступеня споріднення:

  • діти померлого (рідні або усиновлені);
  • батьки;
  • чоловік (дружина).

Другий ступінь споріднення:

  • брати, сестри;
  • дід, бабуся;
  • онук, онучка.

Родичі третьої черги:

  • племінники:
  • тітки, дядьки.

Четверта черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю менше 5 років до моменту відкриття спадщини (сюди відносяться громадянські чоловік/дружина).

П’ята черга: інші родичі спадкодавця, у тому числі й утриманці.

Важливо:

Частки спадкування кожного спадкоємця рівні за законом. Але між собою вони можуть домовитися про будь-яке розподілення. І посвідчити цю домовленість письмово та нотаріально її завірити.

Незалежно від умов заповіту покійного, право на обов’язкову частку спадщини мають:

  • неповнолітні, непрацездатні та повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;
  • непрацездатна вдова (вдівець);
  • непрацездатні батьки.

Спадщину без заповіту отримують згідно з прийнятою законом черговістю Як оформити спадщину

Кожен спадкоємець повинен протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса та заявити про свої права.

Після закінчення цього терміну спадкоємець, що не звернувся – вважатиметься тим, хто не прийняв спадщину.  Однак якщо не знав, що має право на спадщину або про смерть спадкодавця – може звернутися до суду та довести своє право (згідно із змінами законодавства у 2018 році, читайте вище у цьому тексті).

 Якщо спадкоємець проживав із померлим – може не писати заяву на згоду на спадщину.  Проте слід написати його у разі відмови від спадщини.

 Нотаріус відкриває спадкову справу.  Через 6 місяців повинен видати спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину за законом або за заповітом і спадкоємець стає власником своєї частки нерухомості та може розпоряджатися нею на власний розсуд.

 Необхідні документи для оформлення спадщини:

 - Заповіт, якщо є;
 - паспорт, код спадкоємця;
 - заяву про згоду прийняти спадок;
 - свідоцтво про смерть особи, яка заповідала майно;
 - довідка з місця проживання заповідача;
 - Документи, що підтверджують родинний зв'язок померлого зі спадкоємцем;
 - правовстановлюючі документи на нерухомість.
Нові Старіші