Українці можуть отримувати електронні довідки на житло

Паперові та електронні документи будуть юридично рівнозначними. Експерти: це прискорить процеси та заощадить ресурси.

У квітні на ринку нерухомості очікуються нові законодавчі зміни. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №137, українці отримають можливість оформляти деякі реєстраційні документи як у паперовому, так і в електронному форматі, забезпечуючи їм рівну юридичну силу.

Ці зміни торкнуться, зокрема, витягів з Державного реєстру речових прав на нерухомість (ДРРПН), свідоцтв про право власності та рішень державного реєстратора.

Повноваження щодо прийому та видачі документів у рамках ДРРПН передані органам місцевого самоврядування, нотаріусам та адміністраторам центрів надання адміністративних послуг. Для отримання реєстраційних документів на нерухомість необхідно подати заяву, після чого довідки можуть бути надані як в електронній, так і в паперовій формі, через офіційних осіб, поштову службу або електронну пошту.

Згідно з законодавством про електронний документообіг, при отриманні реєстраційних документів в електронному вигляді, паперове свідоцтво про право власності не видається.

Що далі?

Експерти вважають, що хоча ці зміни не матимуть значного впливу на ринок нерухомості, вони стануть важливим кроком до євроінтеграції України.

“Зарубіжний досвід показує переваги електронного документообігу, який ми повинні адаптувати і в Україні. З часом українці перейдуть на масове використання електронних заяв та отримання необхідних документів у цьому ж форматі, що дозволить заощадити час та скоротити державні витрати, наприклад, на закупівлю паперу”, — зазначає Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби.

Сергій Костецький, аналітик компанії “СВ Девелопмент”, вважає, що електронні документи не викличуть ажіотажу серед населення: “Українці звикли зберігати всі документи у паперовому вигляді, що дає їм відчуття впевненості. Тому необхідна широка інформаційна кампанія для зміни цього сприйняття”.

Нові Старіші