Заповіт чи дарування? Як вигідно переоформити нерухомість

Людей цікавить, як з мінімальними витратами переоформити нерухомість і що вибрати - дарування або заповіт.  Слід знати про всі ризики.

Хто дарує та заповідає

Для дарувальника подароване майно відразу після реєстрації переходить у розпорядження обдарованого. Останній може робити з майном, що забажає, навіть може виселити дарувальника з дому чи квартири того ж дня.

Якщо цей заповіт, то спадкоємець отримає свідоцтво про право на спадщину лише після смерті спадкодавця та закінчення півроку від дня його відкриття.

Щоправда, про те, що заповіт змінено - можете дізнатися в день його оголошення і будете неприємно здивовані.

Які відмінності

Розірвати чи визнати недійсним договір дарування можна лише через суд, але для успіху потрібні достатні докази.  Крім того, звернутися до суду можна лише протягом одного року з дня укладання договору.

Однак заповіт можна змінювати безліч разів, звернувшись тільки до нотаріуса.  Але перш, ніж погоджуватися на заповіт, слід перевірити наявність неповнолітніх та непрацездатних родичів, адже вони незалежно від змісту заповіту успадковують частину майна.

Так що різниця в економії незначна, але за договором дарування ви стаєте власником відразу, а "доля заповіту залежить від настрою людини, аж до самої смерті".

Нові Старіші