Договір попередньої купівлі-продажу нерухомості. Тонкощі оформлення

Продаж нерухомості є “особливою” угодою! Перед договором купівлі-продажу складається попередній документ, на підставі якого і створюється головний. Немає всіх документів або фінансової складової? Створюйте попередню версію документа та починайте готуватися до основної частини. Як правильно створити ґрунт для угоди?

Законом передбачено, що в попередньому документі слід вказати конкретну нерухомість та характеристики угоди: ціну та порядок розрахунку, а також вказати термін, за який обидві сторони повинні укласти основний договір. Для чого це потрібно? Продавець буде спокійний, квартиру точно куплять – покупець буде знати, що власник не стане завищувати ціну, оскільки в попередньому договорі вказана фіксована сума.

Як створити договір?

Існує порядок, якого необхідно дотримуватися, щоб скласти попередній договір. Бланк мало відрізняється від основного, тут лише відсутня потреба в державній реєстрації. Покупець та продавець повинні вказати справжнє прізвище, ім’я та по батькові, а також вписати дані з паспорта. Що продаємо? Вкажіть нерухомість та індивідуальні характеристики. Точна сума за нерухомість. Вкажіть, що обидві сторони несуть відповідальність за зміст документа, тобто це безпосередньо стосується їх. Що потрібно виконати продавцю та покупцю? Вкажіть зобов’язання. Потрібно вказати витрати та порядок грошових операцій. Тобто, процес угоди.

Розберемо етапи

  1. Підтвердіть свою особу

Справді, потрібні саме особи, які будуть підписувати основний договір. Також, якщо у нерухомості кілька власників, то всі мають бути присутні на попередньому етапі. Це стосується і покупців, якщо їх кілька – у кожного своя частка. У всіх має бути наявний паспорт, не завадило б обмінятися ксерокопіями паспортів. Звісно, якщо власників кілька, а одного немає – отже, основна угода може не відбутися.

  1. Загальна зацікавленість

Що таке предмет? Це зовсім не житло. Йдеться про обов’язки сторін, провести основну угоду в установлені в попередньому договорі терміни. На цьому етапі, слід вказати ексклюзивні характеристики нерухомості: скільки кімнат? Який поверх? Вказати вулицю, кадастровий номер, загальну та житлову площу.

  1. Ви точно власник?

Далі, потрібні документи власника – свідоцтво про держ.реєстрацію та інші документи на квартиру. Якщо документів немає в наявності, попередній договір можна не укладати. Не варто забувати, потрібні саме оригінали.

  1. Фінансові гарантії

Після підписання початкового документа, покупець вносить 10% від усієї суми угоди – вибираємо аванс або задаток – це зовсім різні речі. Документ про задаток має бути складений від руки, продавцю потрібно підписати цю угоду, аби покупець при спірній ситуації міг довести, що власник отримував задаток. Два продавці? Потрібні два підписи. Також потрібні незалежні свідки, щоб «запечатати» факт передачі грошей.

  1. Перехід до основної частини

Це найбільш впливовий пункт, вважається головним. Потрібно визначити, за який термін сторони підпишуть основний договір – не більше року з дня підписання попереднього документа. Зміст попереднього договору купівлі-продажу (відео)

Розірвання

Під час терміну, який вказаний у попередньому договорі, покупець або продавець «уклоняється» від угоди? У такому випадку ви можете через суд вимагати здійснити реальну угоду – укладення основного договору.

Саме з моменту ухилення у вас є рівно шість місяців, щоб подати на ухильника в суд. Далі, суд приймає рішення — на яких умовах буде укладено основний договір купівлі-продажу – враховується думка обох сторін, як правило, все залишається практично незмінним тобто виконуються всі вимоги вказані в попередньому договорі або ж договір буде розірваний.

На вторинному ринку, ніякої загрози за невиконання попереднього договору не буде. Якщо угода так і не відбулася, попередній договір купівлі-продажу перестає діяти.

Попереднє узгодження, це не угода – це лише передумова для подальшого діалогу. Мета одна – укласти основний договір. Це всього лише папірець тобто практично ніяких грошових процесів (крім задатку або авансу) на попередньому етапі або інші практично махінації. Не факт, що звернення до суду допоможе вам тому що скоріше за все, продавець подасть встрічний позов про недійсність цього документа тобто спробує розірвати договір.

Папір з перспективою

Основна угода – це ідентичні умови! Таким чином, попереднє узгодження — це гарант того, що реальна угода буде здійснена на вигідних для обох сторін умовах. Цей документ допоможе запобігти конфліктним ситуаціям у майбутньому.

Знаходять за запитом: договір задатку, ціна нерухомості, Кривий Ріг

Нові Старіші