Що являє собою нотаріальна довіреність

Ця стаття допоможе вам визначити, навіщо потрібна довіреність при оформленні різних угод, а також докладно опише, що таке довіреність і коли вона має юридичну силу.

 Довіреність це письмовий, нотаріально засвідчений документ.  Оформляється довіреність на спеціальних бланках із кількома ступенями захисту.  За допомогою довіреності довіритель наділяє повноваженнями довіреної особи (представника) для здійснення певних дій.  Довіреність видається в односторонньому порядку та не вимагає згоди представника.


 Що має бути зазначено у довіреності?

 1. Реквізити довірителя та довіреної особи-П.І.Б та адресу прописки.

 2. Коло повноважень довіреної особи має бути вказане чітко та однозначно.  Наприклад: зібрати та оформити документи необхідні для угоди, продати квартиру за встановленою ціною, отримати гроші тощо.

 3. Довіреність це документ, у якому зазначається дата видачі та строк дії.  Зазвичай довіреність видається на 3 роки.  Якщо термін дії не вказано, така довіреність зберігає свою силу протягом року.

 Читайте також: Договір попередньої купівлі-продажу нерухомості.  Тонкощі оформлення

 Дія довіреності може бути припинена до закінчення терміну її дії у таких випадках:

 1. Якщо довіритель відкликав довіреність.  При цьому він зобов'язаний сповістити про це довірену особу.

 2. Якщо довірена особа відмовилася від довіреності.

 3. У разі смерті довірителя чи довіреної особи.

 4. У разі визнання довірителя або довіреної особи недієздатною або безвісно відсутньою.

 5. У разі ліквідації юридичної особи, на ім'я якої або від імені якої видано довіреність.

 Довіреність – це документ, який може бути виданий декільком довіреним особам.  При цьому обов'язково вказується, якими повноваженнями наділяється кожна довірена особа.

 Довіреність видається лише повністю дієздатним громадянам.  Особи з обмеженою дієздатністю або неповнолітні (від 14 до 18 років) можуть представляти чужі інтереси за згодою їхніх законних представників.

 Довіритель повинен власноруч підписати довіреність у присутності нотаріуса.  Якщо довіритель через фізичні недоліки не може власноруч підписати довіреність, то на його прохання, довіреність підписується іншою особою у присутності нотаріуса.

 Усі доручення, видані громадянами України, вносяться до Єдиного реєстру довіреностей.  За допомогою даного реєстру нотаріус може перевірити, анульована довіреність чи ні.  Сподіваюся, що наша стаття допомогла вам розібратися в тому, що таке довіреність, вона полегшить рішення різних життєвих питань. 
Нові Старіші