Як декларувати спадщину та подарунки?

Юристи пояснили декларування спадщини та подарунків. 5% доведеться сплатити до 1 серпня.


 Державна фіскальна служба поширила роз'яснення, в якому нагадала, що одержувачі спадщини чи подарунків у 2014 р. мають до 1 травня подати декларацію про доходи та вказати у ній вартість майна чи немайнових прав, отриманих у дарунок чи спадщину.


 Ці суми включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, а сам податок потрібно заплатити до 1 серпня.


 Нагадаємо, для спадщини та подарунку діють такі ж правила декларування та оподаткування, як для інших доходів фізичних осіб. А згідно зі ст. 174 глави IV ПК України, оподатковуються такі види спадщини, як об'єкти нерухомості; рухоме майно, до якого належать антикваріат, витвори мистецтва, коштовності, будь-які транспортні засоби, а також інші види рухомого майна; об'єкти комерційної власності: цінні папери, корпоративні права; готівка або гроші на рахунку в будь-якій фінустанові, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, а також суми виплат за страховими договорами та суми на пенсійних рахунках.


 Як розповіла «Вістям» адвокат, партнер юридичної компанії «Правовий фронт» Юлія Божко, до спадщини чи подарунка належать також право власності на бізнес як такий (наприклад, цілісний майновий комплекс), а також право на отримання доходу від інтелектуальної чи іншої власності.


Як розповіла «Вістям» адвокат, партнер юридичної компанії «Правовий фронт» Юлія Божко, до спадщини чи подарунка належать також право власності на бізнес як такий (наприклад, цілісний майновий комплекс), а також право на отримання доходу від інтелектуальної чи іншої власності.



 Ставка податку на спадщину залежить від виду успадкованого об'єкта та від ступеня спорідненості спадкоємця та спадкодавця. Так, батьки, подружжя та діти (у тому числі усиновлені) є рідним першого ступеня і, згідно із законом, не повинні сплачувати податок на спадщину. Відповідно вони можуть його не декларувати.



 Інші члени сім'ї відносяться до другого ступеня спорідненості та зобов'язані віддати державі 5% вартості подарунка або успадкованого об'єкта. Так само, як і решта спадкоємців, які не є членами сім'ї. В іншому випадку вони ризикують потрапити під санкції.



 «Часто люди забувають декларувати подарунки, отримані, наприклад, від сестри чи брата. Але така забудькуватість коштуватиме не лише 5% податку з суми подарунка, а й додаткової сплати штрафу. Спочатку за неподання декларації (170 грн), а потім і за несплату податку з доходів фізосіб», — попереджає керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Григорій Тріпульський.



 У свою чергу Юлія Божко звертає увагу на важливий нюанс: якщо спадок чи подарунок отримано від нерезидентів України (наприклад, дядька з Америки), то сума податку становитиме 15% або 17%.


 Ставка 17% застосовується, якщо спадок перевищує 10 мінімальних зарплат (у 2014 р. — це 1218 грн.), але сплатити податок за цією ставкою доведеться лише із суми перевищення.


 Окремо слід зазначити, що вказана ставка у 17% актуальна лише для спадщини (або подарунка), отриманого у 2014 р.

«При декларуванні та сплаті податку у 2016 році за спадок чи подарунок, отриманий у 2015 році, діятиме вже ставка 20%», — втопила «Вістям» Божко.


 При цьому юрист попереджає, що Податковий кодекс не визначає способу оцінки успадкованого або отриманого в дар майна, яке необхідно вказувати в декларації. Обговорено лише, що оцінна вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадок чи подарунок, не може бути нижчою від середньоринкової, яка визначається щокварталу, згідно з Порядком, встановленим постановою Кабміном від 10 квітня 2013 р. № 403.


 У листі Фонду держмайна №10-36-2493 від 6 березня 2014 р. також запропоновано визначати ринкову вартість.


 Краще добровільно заплатити


 Юристи розповідають, що громадяни часто при оформленні реальної угоди купівлі-продажу нерідко намагаються подати її в документах як безоплатну передачу прав чи майна, щоб не сплачувати податки з правочину. При цьому громадяни помилково думають, що якщо вони не оформили правочин як акт дарування, то й платити 5% з нього не потрібно.

Наприклад, як розповів "Вістям" Григорій Трипульський, корпоративні права часто передаються не шляхом укладання договору купівлі-продажу, а оформлюються як безкоштовна передача. Однак, Податковий кодекс і її трактує як подарунок. Тож на нового власника частки у статутному капіталі підприємства чекає неприємний розгляд із Податковою щодо сплати ПДФО з цієї угоди.


 Та ж каверза причаїлася в угодах з дарування нерухомості: щоб заощадити на податках (1% пенсійного збору, який треба сплатити при звичайній купівлі-продажу), вони проводять продаж як подарунок. Але в результаті покупець виявляється змушений заплатити більше: замість 1% держмита у нотаріуса він виявляється винен державі 5% вартості угоди. Оскільки продавець не отримав доходу, «подарувавши» квартиру, обов'язок сплати податку за подароване майно (яке податкове законодавство розглядає як дохід) покладається на покупця.


 Крім того, останнім часом нотаріуси не завжди попереджають учасників угоди про дарування або при оформленні спадщини про необхідність сплатити податок. Раніше вони були податковими агентами і не оформляли угоди, доки податок не було сплачено. А з 2013 р. нотаріусів звільнили від цього обов'язку, і вони перестали стежити за цим, оскільки відповідальність за несплату податків тепер лежить на отримувачі спадщини чи подарунку.


 «Людина задоволена, що не довелося платити податки, а угода вчинена. Тільки потім йому нараховують податок разом зі штрафом», - зазначив Григорій Тріпульський. За його словами, багато хто просто не знає, що дані про угоду все одно надійдуть до Податкової, і платити доведеться.


 «Тому було б правильніше сплатити податок під час укладання угоди. Закон це дозволяє. Усі необхідні реквізити районної податкової є у нотаріуса, а сплатити можна в будь-якій найближчій ощадкасі», — сказав Тріпульський.


 І тоді можна не подавати декларації. До речі, такий порядок сплати податку до укладення правочину залишився у нерезидентів, які оформляють спадщину в Україні.
Нові Старіші